skip to content

Vanília

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
Vanília virág

A vanília egy különleges orchidea fajta, a termését használjuk fűszerként.

Egy kúszónövényről van szó, amely Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, de  termesztik más trópusi éghajlatú területeken is, így a Csendes-óceán szigetein, a Bourbon- szigeteken vagy Brazíliában. A legtöbb vanília Madagaszkár szigetéről kerül a világ konyháiba.

 

Elsőként a mexikói totonak indiánok termesztettek vaníliát a mai Veracruz területén. Hiedelmeik szerint a következő képpen született ez a trópusi orchidea. Xanat istennő beleszeretett egy halandó ifjúba, de apja  nem engedte, hogy feleségül menjen hozzá. Xanat megszökött és az őserdőben rejtőztek el kedvesével. A szerelmeseket elfogták, büntetésük a halál volt. A totonak monda szerint azon a helyen, ahol a vérük a földre fojt, nőnek a vanília növény indái.

 

A vanília virág egyetlen napig nyílik és természetes úton csak a mexikói Melipone méhek képesek a virágok beporzására. Ez az oka, hogy más országokban sokáig hiába próbálkoztak a vanília termesztésével, ez több, mint 300 éven keresztül  Mexikó monopóliuma volt.  1836-ban Charles François Antoine Morren belga botanikus a méhek munkájának megfigyelésével megsejtette, miként lehet a vanília virágait mesterségesen beporozni. A technikát Edmond Albius, egy 12 éves francia rabszolga tökéletesítette, napjainkban is az ő módszerével dolgoznak a kertészek.

 

 

A vanília termesztése rendkívül munkaigényes feladat, ezért a termés nagyon drága. A vanília ízű  termékek körülbelül 95 %-a emiatt egy mesterséges ízesítővel, a vanillin molekulával készül.
 
A vanília termését három formában használják:
  • Vanília rúd - ez maga a toktermés
  • Vaníliás cukor – a vanília rudakat cukorban hosszú ideig tárolják, így az átveszi az ízt
  • Vanília kivonat – előállításához alkoholos folyadékban főzik a vanília rudakat.

 

 

A vanília növény lakásban is tartható, de sok törődést, odafigyelést igényel, nem könnyű vele. Nagy páratartalmú levegőhöz szokott, nagyon fontos, hogy ezt beltéren is biztosítsuk számára. Sok fényre van szüksége, de mivel természetes környezetében mindig nagyobb növények, fák alatt nő, szűrt fényhez szokott.  Több közvetlen napfényt, mint amit egy keleti ablakból a reggeli órákban kap, nem visel el. Nagyon meleg hőmérsékletet szeret, 25-30 fokot nappal és éjjel sem mehetne a hőmérő 21 fok alá.  A vanília kúszónövény, így ha szeretnénk, hogy szép formában növekedjen, helyezzünk el megfelelő támasztékot a cserépben, eleinte vezessük is fel rá az indákat.  A növekedési időszakban kéthetente tápoldattal is öntözzük, hálás érte, ha leveleit is bevizezzük néha. A lakásban tartott vanília nagyon ritkán virágzik, de ha szereti a helyét, a növény 3-4 éves korától virágot is hozhat.

 

 

Képek innen innen innen innen innen innen innen innen és innen

Forrás: wikipedia.com, ehow.com