skip to content

Sansavieria cylindrica

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
Dekornövény

Modern enteriőrök növénye a Sansavieria cylindrica.

Különleges látvány nyújt ez az afrikában őshonos pozsgás, nagy példányai lándszákra emlékeztetnek, nem véletlen, hogy lándzsás savsavieria a köznapi elnevezés. Ám kedves is lehet ez a növény.

A Sansavieria cylindrica „spaghetti” vagy az „orgona” vidám hangulatú szerintem, egyes példányai egy játékra is emlékeztetnek, marokkónak hívtuk.

 

Olvastam arról is, hogy a Feng Shui gyerekek mellé ajánlja a Sansaveriakat, mert kíváncsiságot és tudásszomjat ébresztenek. Én mégsem tenném gyerekszobába, a lándzsák miatt veszélyes lehet.


Az idősebb példányok napos helyen virágot is hozhatnak, finom édes, de nem erős illatú ez a virág.

 

A Sansavieria cylindrica gondozása a lehető legegyszerűbb feladat. Szereti a fényt, de viszonylag sötét helyen is eléldegél. Kiszárítani szinte lehetetlen, ha nagyon sokáig elfelejtené valaki meglocsolni, azt veszi majd észre, hogy a lándzsák kissé összehúzódnak, ráncosabbak lesznek. Van visszaút, csak arra figyeljünk, hogy szép fokozatosan kezdjük újra öntözni. A túlöntözés nagyobb veszély, csak akkor adjunk neki vizet, ha tényleg száraz a földje. És tartósan 16 C alatti hőmérsékleten ne tartsuk.

 
Gyakran növeszt új sarjakat . Ezeket ha kicsit kihúzzuk a fölből és úgy levágjuk, hogy maradjon valamennyi saját gyökere, beültethetjük egy új cserépbe.

 

Forrás: Guide to Houseplants, Plants are the Strangest People, Womans Passions

 

Képek: innen, Ligetfalvi Zsolt, saját fotók