skip to content

Óriás konyhakert

Üvegház

New York Brooklyn városrészének ipari épületekkel tűzdelt folyópartján egy fantasztikus konyhakert építését kezdik el hamarosan.

Eredetileg a hadsereg raktárépületeként működött a ház, melynek tetején az Egyesült Államok legnagyobb tetőn elhelyezkedő farmját alakítják majd ki.

93 000 nm területen fognak hidropóniás, azaz tápoldatos rendszerrel évente sok-sok tonnányi zöldséget előállítani, így minden évben 5000 New Yorki lakos juthat friss finomságokhoz a tetőkertből.

 

A hidropónia előnye a megszokott földes termeléshez képest, hogy így sokkal kevesebb öntözővízre van szükség.
Az óriás kert még csak terv, de már számos más városi farm működik, persze kisebb területen. A BRIGHT FARMS weboldalán ezekről részletesen is olvashatunk.
„New Yorkban nem találunk szabad földterületeket, ahol friss zöldséget, gyümölcsöt termeszthetnénk – de rendelkezünk Brookly ipari részén sok-sok üres tetővel, amelyek nagyon jól használhatók városi farmok kialakítására.”- mondja a városrész polgármestere, Marty Markowitz. A gigantikus konyhakert project utat nyithat Brookly iparos, folyóparti részének átfogó rehabilitációja felé is.
 
 

 Képek innen

 Forrás: architizer.com, http://brightfarms.com/