skip to content

Csodacserje

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/mirawin1/public_html/liget/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
Kroton

Az egyik legszínesebb levelű, varázslatos hangulatú szobai növény a kroton vagy csodacserje.

Egy csodaszép cserjéről van szó, mely 3 méter magasságig nőhet és színes, vastag, fényes leveleit örökké megtartja, nem lombhullató. 
A kroton, más néven codiaeum növénynek több, mint 500 különböző nemesített fajtája létezik, leveleik 5- 30 cm hosszúak és 0,5-8 cm szélesek lehetnek.
 
 
Természetes élőhelyén, így India déli részén, Sri Lankán, Indonéziában, Malajziában és a Csendes Óceán szigetein nyitott erdőkben és bozótosokban nő ez a cserje. 
Trópusi éghajlatú országokban faiskolai növényként kapható, sövényeket alakítanak belőle és szoliterként is díszíti a kerteket, utcákat.
Igazi különlegesség Robert Heredia kertje Costa Rica szigetén. A szenvedélyes gyűjtő 1500 méteres magasságban, tehát egyáltalán nem ideális feltételek mellett neveli szebbnél-szebb növényeit.
 
 
 
A kroton gondozása beltéri dísznövényként viszonylag egyszerű feladat. Alapvető szükséglete a sok fény, ezt mindenképp biztosítsuk számára. Szereti, ha mindig nedves a földje, ez persze nem azt jelenti, hogy vízben állhat, kerüljük a túlöntözést. Tápanyaggal is lássuk el, ha szépségét szeretnénk megőrizni.
A levelei akkor pompáznak a legélénkebb színekben, ha direkt napfény éri a növényt. Arra érdemes figyelni, ha nyáron kitesszük a kertbe, teraszra, fokozatosan szoktassuk csak hozzá az erős naphoz, máskülönben fennáll napégés veszélye.
 
 
Érdekesség, hogy a kroton a Mikulásvirág – Euphorbia pulcherrima – rokona, mindkettő az Euphorbiacae növénycsalád tagja.
 
 
Képek innen és saját fotók.
Forrás: wikipedia.org, palmpedia.net