skip to content

Sansavieria cylindrica

Dekornövény

Modern enteriőrök növénye a Sansavieria cylindrica.

Különleges látvány nyújt ez az afrikában őshonos pozsgás, nagy példányai lándszákra emlékeztetnek, nem véletlen, hogy lándzsás savsavieria a köznapi elnevezés. Ám kedves is lehet ez a növény.

A Sansavieria cylindrica „spaghetti” vagy az „orgona” vidám hangulatú szerintem, egyes példányai egy játékra is emlékeztetnek, marokkónak hívtuk.

 

Olvastam arról is, hogy a Feng Shui gyerekek mellé ajánlja a Sansaveriakat, mert kíváncsiságot és tudásszomjat ébresztenek. Én mégsem tenném gyerekszobába, a lándzsák miatt veszélyes lehet.


Az idősebb példányok napos helyen virágot is hozhatnak, finom édes, de nem erős illatú ez a virág.

 

A Sansavieria cylindrica gondozása a lehető legegyszerűbb feladat. Szereti a fényt, de viszonylag sötét helyen is eléldegél. Kiszárítani szinte lehetetlen, ha nagyon sokáig elfelejtené valaki meglocsolni, azt veszi majd észre, hogy a lándzsák kissé összehúzódnak, ráncosabbak lesznek. Van visszaút, csak arra figyeljünk, hogy szép fokozatosan kezdjük újra öntözni. A túlöntözés nagyobb veszély, csak akkor adjunk neki vizet, ha tényleg száraz a földje. És tartósan 16 C alatti hőmérsékleten ne tartsuk.

 
Gyakran növeszt új sarjakat . Ezeket ha kicsit kihúzzuk a fölből és úgy levágjuk, hogy maradjon valamennyi saját gyökere, beültethetjük egy új cserépbe.

 

Forrás: Guide to Houseplants, Plants are the Strangest People, Womans Passions

 

Képek: innen, Ligetfalvi Zsolt, saját fotók